På tur til Malergården.

Malergården – Grevinge.

Præstevængets aktivitetsforening og Livsgnisten- Odsherred havde inviteret til en lille udflugt den 19. juni til Malergården i Grevinge. Der mødte 40 personer op til arrangementet, hvor man havde regnen med omkring 30 – 35 personer ville komme.

Da kaffen og kagen var kommet på bordet, indledte vi opholdet på Malergården med en sang fra højskole sangbogen ”Midsommer visen”. Derefter fortalte Pernille Hesager om sin tid her på Plejerupvej, da hun boede her og gik i skole i Grevinge.

Pernille fortalte om sine barndomsminder fra slutningen af 70erne, hvor hun boede i nærheden af Malergården sammen med sin familie. Hun blev hurtigt gode venner med Henrik, som var villig til at køre hende i skole med cyklen bag i hans folkevognsrugbrød. Han lod også hende og hendes veninder udforske malergården, når blot ikke fru Agnete Swane opdagede det, hvilket hun alligevel gjorde. Hun brød sig ikke meget om det rand. Hun lod os dog tage af frugten der var i overflod i haven, men kun det der lå på jorden og som var blevet stødt. Henrik som var klunser havde i årenes løb fået hele gården fyldt op, inde som ude, der var ting stablet op overalt og brænde til mange års forbrug, så det var noget af en overraskelse da Henrik straks bemærkede at der manglede noget brænde fra skuret, som Pernilles bror, havde ”lånt” til bål. Der var skam system i alt det der virkede som kaos for udefra kommende. Det var nogle gode og spændende år på Malergården.

Efter Pernilles fortælling fra hendes tid her på Plejerupvej, kunne man gå rundt i de forskellige stuer eller gå i haven, og fornemme hvordan Swanerne boede på gården.

Stuerne i hovedbygningen er indrettet af Agnete og Sigurt Swane omkring 1935, og der er ikke lavet ret meget om siden. De fik 3 børn Hanne – Henrik og Gerda som alle boede på Malergården til deres død.

Malergården blev i 2004 overdraget til Odsherred Kunstmuseum, og blev i 2005 åbnet for publikum.